Saulespuķu spraukumus iegūst no saulespuķu sēklām, atdalot tajās esošo eļļu ar šķīdinātāju palīdzību. Kā rauši, tā spraukumi ir bagāti ar bioloģiski pilnvērtīgām olbaltumvielām (32-38% proteīna) un to enerģētiskā vērtība līdzinās graudiem. Saulespuķu rauši ir saulespuķu sēklu pārstrādes blakusprodukts, kas iegūts izspiežot eļļu no mizotām vai daļēji mizotām (lobītām) saulespuķu sēklām. Parasti saulespuķu raušos ir par 0,3-0,7% augstāks tauku līmenis, nekā spraukumos. Saulespuķu raušu un spraukumu barības vielu vērtība lielā mērā atkarīga no sēklu čaumalu atdalīšanas pakāpes, eļļas satura sēklās, kā arī no tās atdalīšanas pakāpes un apstrādes laikā izmantotās tehnoloģijas. Salīdzinot ar pārējo eļļas augu raušiem un spraukumiem, saulespuķu pārstrādes blakusproduktiem raksturīgs augstāks kokšķiedras līmenis, savukārt zemāks enerģijas un proteīna līmenis. Sastāvā mazāk lizīna, bet salīdzinoši vairāk metionīna. Plaši izmanto nobarojamo gaļas liellopu ēdināšanā, slaucamo govju, putnu barības devu papildināšanai ar olbaltumvielām.
Gundega
Ezerlīce-Zalkovska
Mazumtirdzniecība
un dzīvnieku barība
(+371) 29252319